הקטנת חזה

הרמת חזה

מהו ניתוח הרמת חזה?

ניתוח להרמת חזה הוא ניתוח שמיועד לנשים אשר מעוניינות לתקן חזה נפול לאחר לידות, עקב הגיל או עקב ירידה במשקל. ניתוח זה נעשה בהרדמה מלאה ונמשכת כשעתיים. שיטת הניתוח נקבעת ע"י המנתח או המנתחת. במהלך הניתוח להרמת חזה מהדקים את מעטפת העור ומרימים את העטרה (פטמה).

למי מתאים ניתוח להרמת חזה?

השנים, וגם אירועים שונים במהלך החיים ובפרט לידות ודיאטות משמעותיות, עלולים לגרום לצניחת החזה. בנוסף לשינוי במראה החיצוני, התוצאה עלולה להיות גם פגיעה של ממש בדימוי העצמי. מאחר שהשדיים הם מרכיב מרכזי בתפישת הנשיות של נשים רבות, התחושות עלולות להיות קשות במיוחד – ובמקרים אלה מומלץ לשקול לעבור הליך כירורגי שיהפוך את החזה שוב לזקוף. בעמוד זה תמצאי מידע מפורט על הניתוח, כך שתוכלי להבין האם הוא רלוונטי עבורך והאם גם את תוכלי לשדרג את חייך בזכותו.

קהל היעד של ניתוחים להרמת החזה הוא נשים בעלות חזה נפול שמרגישות כי איכות החיים שלהן תשתפר במידה ניכרת אם ישנו את המראה של השדיים.

לפני הניתוח מבוצעות בדיקות שונות שמטרתן לוודא התאמה מלאה (פירוט בהמשך העמוד), ועוד קודם לכן תוכלי לערוך שתי בדיקות ביתיות פשוטות:

א. מבחן העיפרון:

קחי עיפרון והניחי אותו מתחת לשד. אם העיפרון נשאר במקום ולא נופל, זוהי אינדיקציה סבירה לכך שהרמת חזה עשויה לשפר את המראה של איבר זה (ואיתו כאמור את הדימוי העצמי והביטחון העצמי).

ב. מבחן הפטמה:

מדד מדויק אפילו יותר הוא מיקום הפטמה בהשוואה לקפל התת שדי (הנקודה שבה השד משיק לעור). אם הפטמה נמצאת מתחת לקו הקפל הנ”ל, מדובר בחזה נפול, וככל שגדל המרחק בין הקפל התת שדי לבין הפטמה, כך גדלה כדאיות הניתוח. 

תמונות לפני ואחרי ניתוח הרמת חזה

לפני הניתוח: מה בוחנת כירורגית פלסטית מיומנת במפגש הייעוץ?

שתי הבדיקות הנ”ל (מבחן העיפרון ומבחן הפטמה) מספקות אינדיקציה סבירה לגבי הצורך בניתוח הרמת חזה, אבל כמובן שהחלטה מוסמכת מתקבלת רק לאחר מפגש ייעוץ עם פלסטיקאית מנוסה.

כירורגית פלסטית בוחנת את מצב השדיים באופן יסודי ומעמיק, כולל התייחסות לכמות הרקמות, מצב העור באזור, ההתאמה למבנה הגוף באופן כללי ועוד. על בסיס תשאול מפורט היא תכניס למשוואה גם את הגורם לצניחה – הסיבות האפשריות העיקריות הן הריונות והנקות, הזדקנות העור ואובדן האלסטיות, דיאטות קיצוניות ועליות וירידות תכופות במשקל, שדיים גדולים ולכן כבדים, וגם לגנטיקה יש חלק בכך.

במקביל להמלצה בהיבט האסתטי אם כדאי לבצע הרמת חזה או לא, נדרשת כמובן גם המלצה בהיבט הרפואי. בהתאם סוקרת המנתחת הפלסטית את ההיסטוריה הרפואית של המטופלת, כדי לשלול בעיות שעלולות להוביל לסיבוכים או לפגום בהחלמה. בהמשך היא גם מפנה את מי שנמצאת מועמדת מתאימה לבדיקות רפואיות רלוונטיות – בדיקות דם, צילום חזה ולעתים גם א.ק.ג ו/או ממוגרפיה.

ההיבט השלישי שאותו בוחנת ד”ר פרידמן במהלך מפגש הייעוץ (הכמובן לא מחייב מבחינתך) הוא המוכנות הרגשית לתהליך. חשוב להדגיש שבמקרים מסוימים ישנן ציפיות לא ריאליות מהרמת החזה. אמנם מדובר בהליך שמוביל לשינוי משמעותי לטובה במראה השדיים, ובהתאם ישנו גם שיפור ניכר בדימוי העצמי, אבל אם ישנן מצוקות עמוקות יותר, אי אפשר לצפות מחזה זקוף, מרשים ככל שייראה, לפתור אותן. בהתאם הבטחת ציפיות ריאליות היא מרכיב בלתי נפרד ממפגש הייעוץ ואחד המפתחות החשובים להצלחה אמיתית של התהליך.

ההיערכות להליך הכירורגי

חשוב לדעת שהרמת החזה תמיד מקטינה אותו במידה מסוימת ולכן ייתכן שבמסגרת תכנון הניתוח ההמלצה תהיה לשלב בו גם הנחת שתלים. אופציה נוספת היא שילוב של הרמת והקטנת חזה – וזאת משום ששדיים גדולים וכבדים עלולים לצנוח שוב.

בנוסף לסוגייה החשובה הנ”ל, היערכות לניתוח הרמת חזה כוללת גם בדיקות רפואיות ובהן צילום חזה, א.ק.ג, ממוגרפיה ובדיקות דם כלליות – על-מנת לוודא כשירות מלאה לעבור את ההליך הכירורגי.

כמו כן יש להימנע מכדורים ותוספים שמדללים את הדם במשך לפחות שבועיים, וכן לא לעשן בפרק זמן זה. עישון מקשה על הגוף להתאושש מניתוחים ומגדיל מאוד את הסיכון להצטלקות לא אסתטית. לא ניתן לעבור הרמת חזה בזמן מחלה, כולל קלה, ובמהלך וסת. יש להגיע לניתוח לאחר צום של 8 שעות.

הכנות נוספות לקראת ניתוח הרמת חזה

בנוסף למפגש הייעוץ ולבדיקות הרפואיות ההכרחיות, ישנן מספר המלצות שחשוב ליישם לקראת הניתוח. בפרט מדובר על הפסקת נטילת תרופות מדללות דם (למשל אספירין), וכן שימוש בתוספים בעלי פעולה דומה (גינקו בילובה למשל, או ויטמין E וגם אומגה 3). הסיבה היא כמובן החשש מפני דימום נרחב מדי תוך כדי הניתוח.

דגש נוסף הוא להפסיק לעשן לפחות 3-4 שבועות לפני מועד ההרמה. הסיבה לכך היא שהחומרים המזיקים שבסיגריות פוגעים בתהליך ההחלמה ובפרט עלולים לגרום להצטלקות קשה.

את הניתוח עצמו תעברי בהרדמה מלאה, ולשם כך נדרשת גם פגישה עם הרופא המרדים מספר ימים לפני הרמת החזה עצמה. בפגישה בוחן איש המקצוע את מצבך הרפואי, מתכנן את ההרדמה ובמידת הצורך גם מרגיע חששות. ההכנה האחרונה היא צום של מספר שעות, ועוד חשוב להדגיש שבמקרה של מחלה, גם אם היא קלה, הניתוח יידחה עד לאחר ההחלמה.

כיצד מתבצע ההליך הכירורגי?

הבסיס להרמת חזה מושלמת הוא תכנון מוקפד, בהתאם לממצאים ממפגש הייעוץ וכמובן על סמך קשב מלא לרצונותיה של כל מטופלת. כדאי לדעת שבמקרים מסוימים ההמלצה תהיה לשלב הגדלה והרמת חזה – בעיקר בגלל שההרמה תמיד מקטינה במידת מה את השדיים, ואם אם יחסית קטנים, התוצאה של הרמה ללא הגדלה עלולה להיות פגיעה באסתטיקה. במקרים אחרים נדרש דווקא שילוב של הרמה עם הקטנת חזה. בפרט זוהי ההמלצה כשהסיבה לצניחה מלכתחילה היא שדיים כבדים בגלל הגודל.

מהלך הניתוח מושפע גם ממידת הצניחה של החזה. במקרים קלים יתבצע חתך סביב העטרה, העור הרפוי ייאסף כך שהחלק התחתון בשד יורם כלפי מעלה, עודפי עור יוסרו והחתך ייתפר לא לפני שאני מוודאת שמיקום הפטמה הוא האופטימלי.

חזה נפול במיוחד מחייב עוד חתך פרט לזה שסביב העטרה – מהעטרה אל הקפל התת שדי. מטרת חתך זה היא לאפשר הידוק טוב יותר של מעטפת העור סביב השד. שילוב של הרמת והגדלת חזה מצריך גם יצירת כיסים להנחת השתלים. משך הניתוח הוא בין 90 דקות ל-3 שעות, בהתאם להיקף הפעולות הנדרש.

באיזו שיטה הניתוח מתבצע?

שיטת הניתוח משתנה בהתאם לגודל החזה, סוג העור, כמותו ואיכותו. הצלקות אחרי הניתוח יכולות להיות: רק בהיקף העטרה או גם לאורך הקפל התת שדי, סביב העטרה ובקדמת השד.
הכל בהתאם לגודל השדיים, סוג העור איכותו וכמותו. את מידת ההרמה של השדיים וצורתם הסופית לא ניתן לצפות מראש.
מידת זקיפותו של החזה תלויה בגודל השד ובאיכות רקמת השד ומעטפת העור.

מה קורה לאחר הניתוח?

לאחר הניתוח יש ללבוש חזיית ספורט במשך כחודש וזאת לאחר הסרת הנקזים (לעתים יש צורך להשאירם מספר ימים). ההחלמה מניתוח אורכת כשבוע, אחרי כן ניתן לחזור לשגרה. בתקופת ההחלמה עלולים להופיע כאבים, אשר יטופלו בעזרת נטילת משככי כאבים. חשוב להימנע מפעילות גופנית מאומצת ומהרמת משאות כבדים במשך כחודש ימים. המראה הסופי מתקבל לאחר כשלושה חודשים.

החלמה בעקבות ניתוח להרמת חזה:

בדרך כלל נדרשת חופשה של שבוע עד 10 ימים מהעבודה, כשבמהלך פרק זמן זה חשוב לנוח ולאפשר לגוף להתאושש. כמו כן יש להימנע מפעילות ספורטיבית מאומצת במשך חודש. בימים הראשונים ישנם כאבים, יובש בעור ונפיחות באזור החזה. קרם לחות מסייע להתגבר על היובש אבל חשוב לא למרוח אותו על התפרים.

משככי כאבים מפחיתים את הקושי הפיזי, והידיעה שתוך מספר ימים כל התופעות נעלמות מעצמן מצמצמת את הקושי הרגשי.
מפתח חשוב נוסף בהחלמה, ובפרט בהבטחת תוצאות מיטביות, הוא תמיכה בחזה – בימים הראשונים בעזרת חבישה, ולאחר שהיא מוסרת (כשבוע אחרי הניתוח) עם חזיית ספורט מיוחדת, שנלבשת גם ביום וגם בלילה במשך כחודש.

סיבוכים אפשריים אם כי בהחלט לא שכיחים הם נמק בעטרה ו/או בפטמה (עישון מגדיל את הסיכון), הצטלקות לא מוצלחת (שגם היא מופיעה בעיקר אצל נשים מעשנות, אם כי גם חזה גדול מאוד מגדיל את הסיכוי לצלקות בולטות), דימום, זיהום, נפיחות שנשארת זמן רב יחסית ורגישות יתר בפטמה (או לחילופין אובדן תחושה למשך מספר חודשים).

את ראשיתו של השינוי ניתן לראות כבר בתום תקופת ההחלמה. לאחר כ-3 חודשים תוכלי ליהנות מהתוצאות ולגלות מחדש את יופיו של החזה שלך.

האם הרמת החזה משפיעה על יכולת ההנקה?

הרמת חזה אינה פוגעת ביכולת ההנקה. יחד עם זאת כדאי לקחת בחשבון שהריונות והנקות עלולים לפגוע בתוצאות הניתוח ולגרום לאובדן מסוים של זקיפות הקומה המחודשת של השדיים. בהתאם בדרך כלל כדאי לחכות עם הניתוח עד להשלמת הקמת המשפחה – אם כי במקרים שבהם עוגמת הנפש והפגיעה בדימוי העצמי עקב החזה הנפול עמוקות במיוחד, ייתכן שההמלצה תהיה לעבור את ההליך הכירורגי עוד לפני תום פרק הלידות.

שאלות נפוצות על ניתוח הרמת חזה

שינויים במשקל הגוף יפגמו בתוצאה האסתטית המושגת בניתוח זה, לפיכך מומלץ לשמור על משקל גוף יציב לאחר הניתוח.

אבדן תחושה בפטמה ובעטרה לצמיתות היא נדירה. שינויים בתחושה הנם שכיחים עקב ניתוח מסוג זה ולרוב חולפים תוך מספר חודשים.

את האפשרות להנקה לא ניתן לצפות מראש, וחשוב לזכור, שגם נשים שלא עברו ניתוח חזה, לעתים אינן מסוגלות להיניק. כיוון שלא ניתן לצפות מראש את פוטנציאל ההנקה, מטופלת המעוניינת להניק צריכה לדחות את ניתוח הרמת החזה, עד השלמת הלידות.

רק אם מבצעים גם הגדלת שדיים. במצב זה, יוחדרו המשתלים מתחת לרקמת השד או מתחת לשריר קיר החזה, וזאת בהתאם למבנה השד.