ניתוח אוזניים מיועד למי שסובל או סובלת מפגם אסתטי בולט באיבר זה. בניגוד למרבית הניתוחים הפלסטיים האחרים, הצמדת אוזניים אפשרית גם בגיל צעיר מאוד, ולמעשה גם מומלצת לילדים שעלולים לחוות עלבונות ופגיעה בדימוי העצמי עקב מראה האפרכסת של האוזן. בעמוד זה תמצאו מידע מקיף אודות ההליך הכירורגי, ההכנות לקראתו, ההחלמה בעקבותיו, האופן שבו הוא מבוצע והפגמים שניתן לתקן בעזרתו – כך שתוכלו לדעת האם גם עבורכם מדובר בפתרון רלוונטי.

באילו מקרים כדאי לעבור ניתוח הצמדת אוזניים?

הבעיה הנפוצה ביותר שזוכה למענה יעיל באמצעות ניתוח אוזניים היא אוזניים בולטות. הכוונה היא למצב שבו המרחק בין החלק העליון של אפרכסת האוזן לבין הגולגולת גדול מ-1.5-2 ס"מ. גם זווית של יותר מ-35 מעלות בין האוזן לראש מייצרת בולטות יתר של איבר השמיעה, כשהסיבה לכך היא עודפי סחוס באזור הקונכייה.

למרות שלא מדובר בבעיה רפואית, ואין ירידה באיכות השמיעה, אוזניים בולטות עלולות לגרום לפגיעה ממשית באיכות החיים, הן אצל מבוגרים ובעיקר בקרב ילדים – משום שלמרבה הצער מראה יוצא דופן מושך הצקות. מצבים נוספים שבהם מתבצע ניתוח באוזניים הם אפרכסת מעוותת וא-סימטריה משמעותית בין שתי האוזניים.

מהו הגיל המינימלי עבור ניתוח אוזניים?

ניתוח הצמדת אוזניים מתבצע כאמור גם בגילאים צעירים. התזמון המומלץ לילד או ילדה שסובלים מההשפעות של האוזניים הבולטות הוא לקראת הכניסה לכיתה א'. הסיבה הראשונה לכדאיות מעבר הניתוח בשלב זה הוא שבגיל 6 האוזן כבר השלימה כמעט סופית את גדילתה, ולכן אין מניעה אנטומית לבצע את ההליך הכירורגי (כלומר האוזן לא תמשיך לגדול באופן משמעותי, כך שתוצאות הניתוח יישמרו).

הסיבה השנייה היא שזהו השלב שבו מתפתחת מודעות גופנית, ואיתה מגיעות גם תופעות שליליות כמו הטחת עלבונות בילד שלא נראה כמו כולם. סיבה שלישית היא שהחופש הגדול שלפני כיתה א' מאפשר החלמה בנחת והתחלת שנת הלימודים ברגל ימין.

ההכנות לקראת ניתוח להצמדת האוזניים

ההיערכות לקראת ניתוח הצמדת אוזניים כוללת בדיקות, תיאום ציפיות ושינוי התנהלות.

הבדיקות הן מדידות מדויקות של האוזן כדי לתכנן את ההליך הכירורגי המיטבי, וכן בדיקות דם לרבות כימיה ותפקודי קרישה – כדי לוודא מוכנות פיזית לניתוח ויכולת התאוששות טובה. שינוי ההתנהלות נועד גם הוא לאפשר התאוששות ללא קשיים מיותרים, כשבפרט יש להפסיק להשתמש בתרופות ובתוספים שמדללים את הדם – נורופן, אספירין, גינקו בילובה, גנסין ועוד. הנחיות מפורטות ניתנות לכל מטופל ומטופלת, לאחר בחינה מעמיקה של המצב הרפואי.

תיאום הציפיות הוא מרכיב קריטי בכל ניתוח פלסטי. ניתוח אוזניים מייצר שינוי משמעותי לטובה, אבל האנטומיה של האזור מייצרת גם מגבלות מסוימות ולכן חשוב לוודא שהמטופלים מבינים מה ניתן להשיג וגם מה לא.

כיצד מתבצע ניתוח הצמדת האוזניים?

יש מספר דרכים לבצע הצמדת אוזניים בניתוח. אופציה אחת היא הצמדה באמצעות תפרים של הקונכייה, וליתר דיוק חלק ממנה, אל האזור שמאחורי האוזן. התפרים נספגים מעצמם. אפשרות נוספת היא הסרת מקטעי סחוס מהקונכייה, וזאת דרך חתך נסתר. מקטעי הסחוס שמוסרים נקראים אנטיהליקס – זהו מעין כפל פנימי באפרכסת והשיוף שלו מכופף אותו לאחור כך שמנוטרל המתח שעלול להחזיר את האוזן למצב של בולטות יתר.

החלמה בעקבות הצמדת אוזניים בניתוח

בימים הראשונים ייתכנו כאבים ושטפי דם מקומיים. ילדים שעברו ניתוח אוזניים נשארים עם קסדה על הראש במשך שבוע לייצוב התוצאות, ואצל מבוגרים מתבצעת פעולה זו באמצעות סרט טניסאים. לאחר ההחלמה הראשונית ייעשה שימוש בסרט טניסאים רק בשעות הלילה. ניתן לחזור לשגרה רגילה לאחר שבוע עד שבועיים, פרט לביצוע מאמצים פיזיים. תוצאות ניתוח אוזניים באות לידי ביטוי מיד לאחר ההחלמה הראשונית.

אולי יעניין אותך גם